Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete

2015 – Bécs

2015. június 6-9. Bécs

Előadás:
Nagyné Szőke Erzsébet: Aspects of Ophthalmic Care in Hungary
(A magyarországi szemészeti ellátás aspektusai)

2015. június 6-9 között került megrendezésre a SOE kongresszusa Bécsben. A kongresszuson meghívott előadóként vettem részt.

Az első szekcióban a szemészeti sürgősségi esetekről hallhattunk előadásokat (szaruhártya sérülések, tompa sérülések, stb.). A szekció üléselnökei Isabelle Hamilton-Bower (Anglia) és Janet Marsden (USA) voltak. A második szekció előadásai a gyermekszemészet témaköreit ölelték fel. A harmadik szekció a páciens központú ellátásról szólt, míg a negyedik a szemészeti innovációról (osteo-odonto-keratoprothesis, nemzetközi szembank, stb.).

Az ötödik szekcióban felkért előadásokat hallgathatunk meg: Graham Holder (Anglia) az elektrophysiológiáról tartott egy átfogó előadást, Jane Tapley (Anglia) a kancsalságról és Larry Benjamin (Anglia) a vakság elleni küzdelemről. A hatodik szekcióban szintén felkért előadók a nemzetközi perspektívákat mutatták be: Johannes Trimmel (Austria) Világosságot a Földnek előadásban a globális problémákat tárta fel, Elke Granitz (Austria) a látássérült és vak betegekkel való munkáról beszélt. Ann O’Sullivan (Írország) az írországi szemészeti gyakorlatról, míg jómagam a magyarországi szemészeti ellátás progresszivitási szintjeiről, az ápolók képzési és továbbképzési rendszeréről, az egészségügyi szakdolgozók magyarországi helyzetéről (bérek, tisztázatlan kompetenciák, megbecsültség hiánya), valamint az egyesületünkről beszéltem. Az előadás után sok kérdést kaptam, főleg az egyesületünk munkájáról, kongresszusainkról, terveinkről.

Nagyné Szőke Erzsébet


Képgaléria