Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete

SHAO III. Gyula

Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének (SHAO) III. Kongresszusa
Gyula
2001. szeptember 14-16.

   

   2011. szeptember 14-16 között került megrendezésre Gyulán a III. kongresszusunk. 320 regisztrált résztvevő volt jelen, hét témakörben hangzottak el előadások:

   
1. etika és felvilágosítás
2. műtéti prae- és postoperatív teendők
3. gondozási feladatok jelentősége
4. új műszerek bemutatása az asszisztens szemével
5. kihívások a műtőben
6. minőségbiztosítás
7. különleges történetek

   Összesen 43 szakdolgozói előadás, 2 poszter, valamint szemészettel kapcsolatban álló céges előadások hangzottak el.
   Különlegesség volt, hogy a beérkezett előadásokat, amennyiben az előadó beleegyezett, könyv formában is megjelentettük, és minden résztvevő megkapta a kongresszusi táskában. A megnyitón felkért előadóként Fazekas Géza is előadást tartott, mint a Vakok és Gyengénlátók Megyei Szövetségének elnöke. Nagyon szép verset mondott egy vak kislány, mely megható volt mindenki számára.
   A kongresszus lehetőséget adott tapasztalatcserékre, ismerkedésekre. Külön kiemelném, hogy díjazásra is volt lehetőségünk. Az első díjat, az Alcon cég felajánlását, mely 2002-ben Nizzában megrendezendő kongresszuson való részvételt finanszírozza, Nagyné Szőke Erzsébet nyerte Debrecenből az „Intraoculáris daganatok diagnosztikája és terápiája a DEOEC Szemklinikán” című előadásával. A megtisztelő jutalom mellett természetesen képviselte egyesületünket is a helyszínen.
   A második és a harmadik helyezett a következő SHO kongresszusi részvételt nyerte: Csengeri Lajosné Gyuláról,” Ultrahangos műlencse tervezés tegnap és ma”, valamint Karcagné Jászberényi Valéria Budapestről, „Az ápolás jelentősége vitreoretinális osztályon” című előadással.
   További díjazásokra is sor került.
   Külön kiemelném, hogy az előadó terem mindig telve volt, a műtősnőt, az asszisztenst, az ápolónőt is érdekelte a kollega előadása, a folyosó az előadások alatt üres volt.
   A nagyon színvonalas előadásokat csak tetézte a társasági program.
   Nagyon sikeres volt a Várfürdőben rendezett fogadás, ahol „csobbanásra” is volt lehetőség.
   Hatalmas vastapsot kapott a Körös néptáncegyüttes a csodálatos műsorukért, majd fergeteges buli alakult ki a kerti partin.
   Utolsó napon városnézést terveztünk, melyre már kevesebben tudtak eljönni, az idő is esősre vált.
   Fazekas Géza szavaival összegezném a három napot: „Nagyon jó hangulatú rendezvényen vettünk részt, megnyugtató volt hallani mennyire emberközpontú a szemész társaság. Örömmel tapasztalhattuk, hogy egyre újabb technikák, technológiák segítik azt, minél kevesebb ember váljon a sötétség foglyává.”

Szekeresné Ficzere Ágnes


Képgaléria