Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete

SHAO IX. Gyöngyös

   A Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete 2013. augusztus 22-24. között rendezte IX. Kongresszusát Gyöngyösön. A kongresszusnak a Károly Róbert Főiskola adott otthont, biztosítva a technikailag jól felszerelt klimatizált konferencia termet és kiállítási helyet az Egyesületet támogató cégek számára.
   A megnyitó ünnepségen Dr. Elek Ilona az Egyesület elnöke köszöntötte a háromszáz (az ország szinte valamennyi szemészeti osztályáról és járóbeteg rendelőjéből érkező) résztvevőt. Köszöntő beszédet mondott Faragó László Gyöngyös Város Polgármestere, Weisz Péter a Bugát Pál Kórház főigazgatója, Dr. Balogh Zoltán a MESZK Országos Szervezete elnöke és Magyar László a LIONS Klubok Magyarországi Szövetségének Kormányzója.
   A Plenáris Ülésen Vörösmarty Attila (Albert Schweitzer Kórház, Hatvan) „Kulturális ápolás jelenléte a mindennapokban” előadása után Dr. Milibák Tibor főorvos (Uzsoki utcai Kórház, Budapest) „Üvegtest A-tól Z-ig. Amire 30 éve gondolni sem mertünk” előadásában átfogó képet kaphattunk az üvegtest betegségeiről, az üvegtesti sebészet vívmányairól. Dr. Maka Erika (Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika, Budapest) a retinopathia prematurorum etiológiájáról, diagnosztikai és terápiás lehetőségeiről beszélt.
   Az konferencia első napját gálavacsora zárta, melynek helyszíne a Károly Róbert Főiskola Aulája volt. A Vidróczky Táncegyüttes bemutatója után Dr. Balogh Zoltán a MESZK elnöke mondott pohárköszöntőt. A gálavacsorán jelentette be az Egyesület vezetősége, hogy megalapította a SHAO Díjat. Az első díjazottnak Dr. Elek Ilonának Szőke László az OPC Kft. ügyvezető igazgatója és az Egyesület vezetősége adta át a díjat és oklevelet.
   A Kongresszus következő két napján hat szekcióban, 42 szakdolgozó előadását hallgathatták meg a résztvevők. Az I. szekcióban, melynek üléselnökei Laki Árpádné és Szekeresné Ficzere Ágnes volt, a Glaucoma diagnosztikájáról, glaucoma-ellenes műtétekről és a betegek gondozásáról tudhattunk meg nagyon sok hasznos információt. A II. szekciót Hódossyné Kemenczei Ágnes és Varsócziné Szekeres Edit vezették. Az előadások a gyermekszemészet és a macula degeneráció témaköreiből kerültek ki. A szekciót egy nagyon érdekes és informatív előadás zárta a speciális üvegből készített egyedi szemprotézisekről. A III. szekcióban Dr. Oszlánczi Gáborné és László Andrea elnökölt. Esetbemutatás, endokrin orbitopathia diagnosztizálása, intraokuláris daganatok kezelése és szemcseppek bemutatása is szerepelt a programban. Fekete Olga és Biczó Klára vezette a IV. szekció munkáját. Az előadók a szemészeti műtő munkáját mutatták be többféle szemszögből. Betekintést nyerhettünk a műtői háttérmunkába, előadást hallhattunk a könnyelvezető rendszer műtétjéről, traumás szürkehályog műtétjéről és a Zala Megyei Kórház Szemészeti Műtőjében folyó infekciókontrollról. Az V. szekció, melyen Fenesi Teréz és Petneházi Erika elnökölt a legmodernebb műtéti technikákat mutatta be. Amnion membrán transzplantációról, femtoszekundum lézeres trepanációról és keratoprotézis beültetésről is hallhattunk és láthattunk nagyon érdekes és informatív bemutatókat.
   A konferencia második napját a Mátrai Hőerőmű látogatása, majd bankett vacsora zárta. A bankett résztvevőit Jakabovits Ferencné a Bugát Pál Kórház ápolási igazgatója köszöntötte. A szekszárdi G & B zenekar (akik a IV. SHAO Kongresszus óta szinte az egyesület saját zenekarának számítanak) hajnalig szórakoztatta a táncolni, bulizni szerető résztvevőket.
   Az utolsó nap a SHAO Közgyűlésével kezdődött, ahol egyesületünk alapító elnöke leköszönt elnöki tisztségéről és a közgyűlés új vezetőséget választott.
   A VI. szekcióban Dr. Elek Ilona és Nagyné Szőke Erzsébet elnökölt. Az előadások a szemészeti osztályok ápolási feladatait ölelték fel. Szó esett a betegtájékoztatásról, az ügyeleti ellátás problémáiról és az endophthalmitises betegek ápolásáról is.
   A Kongresszus zárásaként Dr. Elek Ilona Szent Ottilia plakettel köszönte meg az Egyesületet támogató szemészeti termékeket forgalmazó cégek több éves segítő munkáját (Alcon Hungaria Kft, Medicontur Kft, Premed Pharma Kft, OPC Kft, Vitreus Kft).
   A kongresszus szervezői átadták az Egyesület vándorserlegét a következő (X.) kongresszust megrendező Pécsi Egyetem szervezőbizottságának.

Nagyné Szőke Erzsébet


Képgaléria