Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete

SHAO VI. Székesfehérvár

 Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének VI. kongresszusa
Székesfehérvár
2007. augusztus 30 – szeptember 01.

 

   A SHAO VI. kongresszusát a Fejér Megyei Szent György Kórház szervezte meg 2007-ben Székesfehérváron.

„Az egészségügyben végbemenő változások okozta, nemegyszer nagyon nehéz körülmények ellenére is minden lehetőséget meg kell ragadnunk arra, hogy emberi és szakmai kapcsolatainkat ápoljuk.” – írták a szervezők a programfüzet első oldalán.
   Ettől az évtől kezdődtek nagy átalakítások, leépítések, osztályok bezárása, illetve ágyszám csökkentések. Az akkori politika következményeit saját bőrünkön éreztük mindnyájan. Nagyon örültünk egymásnak, a kollégáknak, de az egész kongresszus ideje alatt volt „valami” a levegőben, ami a jó hangulatot nyomasztotta. Volt olyan kollega, akit a kongresszus ideje alatt értesítettek az otthon maradók, hogy megjött a felmondó levelük. A résztvevők száma is kevesebb volt a megszokottnál, hiszen akit elküldtek, vagy más szakma fele irányítottak, áthelyeztek, azok nem jöttek már el.

   Ettől függetlenül a megmaradt osztályokról, klinikákról megjelent szakdolgozók örömmel találkoztak egymással, cseréltek tapasztalatot.

   Ezen nehéz időben külön köszönetet érdemelnek a szervezők, hiszen nem volt könnyű dolguk.

   „Rendkívül változatos, igényes előadások érkeztek az ország minden részéről, ami azért szívet melengető, mert azt tükrözi, hogy a mindennapos gondok, megoldandó problémák ellenére is igény van tudományos újdonságokra, értékeket hangsúlyozó, megmutató találkozókra.” – írták a szervezők.

   A kongresszus helyszíne a Vörösmarty Színház, mely méltó hely volt az előadások és kiállítások számára.

A kongresszus fő témakörei:

  I. Fejlődés az egynapos szürkehályog sebészetében
 II. A szemészeti műtő feladatai
III. A gyermekszemészet kérdései
IV. A szemészeti gondozás jelentősége
 V. A sürgősségi betegellátás feladatai

   A kongresszus első napján délelőtt élő sebészeti bemutatóra került sor, ahol orvosok és műtősnőik reprezentálták a műtéteket, phacoműtétek összehajtható műlencse beültetéssel, szekunder műlencse beültetés, glaucoma ellenes műtét és szemhéj plastika.
   Nagyon érdekes és tanulságos volt, hiszen az orvosok mellett a műtősnők is bemutatták munkájukat, a moderátorok segítségével kérdéseket lehetett feltenni.

   A plenáris ülésen a négy Szemészeti Klinika professzorai tartottak érdekes és tanulságos előadásokat.

   Az első napi fogadáson kamarazenei élményelőadást hallgattunk.

   Meglepetéssel is készültek a szervezők, zenés-táncos vacsorára hívtak minket, ahol az est fénypontja az Irigy Hónaljmirigy koncertje volt, majd a már többször kongresszusainkon szereplő szekszárdi zenekar húzta a talp alá valót kifulladásig.

   Mind a szakmai programok, mind a társasági programok jól sikerültek, kicsit elfelejtettük a mindennapi gondjainkat. Köszönjük!

Szekeresné Ficzere Ágnes


Képgaléria