Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete

SHAO XI. Szeged

A Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete 2017. augusztus 24-26. között Szegeden a Hunguest Hotel Forrásban tartotta XI Kongresszusát.

A Kongresszusra 400 résztvevő regisztrált be. a Kongresszus három napja alatt 47 előadás hangzott el. Az előadók köszönő oklevelet és ajándékot kaptak munkájuk elismeréseként. A rendezvény szakmai teszt írásával zárult, melynek leadása után a résztvevők kredit pont igazolást vehettek át.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Dr.Széll Márta tanszékvezető egyetemi tanár a Szegedi Tudományegyetem tudományos és Külkapcsolati dékán helyettese, Dr.Balogh Zoltán a MESZK elnöke, Prof.Dr.Facskó Andrea a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinika igazgatója, az MSZT elnöke, a Szemészeti Szakmai Kollégium Tagozat elnöke, Mészáros Magdolna a Szakmai Kollégium Ápolás Kollégiumi Tagozat elnöke, Dr.Elek Ilona a Bugát Pál Kórház osztályvezető orvosa, a SHAO tiszteletbeli elnöke, László Andrea a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinika vezető ápolója és Nagyné Szőke Erzsébet SHAO elnök.

A Plenáris Ülésen kilenc előadás hangzott el, többek között a szakdolgozók helyzetéről, a lézerekről, enzimatikus detergensek használatáról, a XXI. századi szemészet kihívásairól, valamint a maxillofaciális sebészetről és idegsebészeti beavatkozásokról az opticust érintő kórfolyamatokban.

Az esti fogadáson a pohárköszöntők után a SHAO Díjak átadására került sor. A 2016. évi díjat Greskóné Kis Zsuzsanna, a 2017. évi díjat Fekete Olga vehette át Szőke Lászlótól. Bereczki Zoltán meglepetés koncertje alatt sokan táncra perdültek és együtt énekeltek a művésszel.

A pénteki napon a Kongresszus I. szekciójának üléselnökei Nemeczné Patyi Gabriella és Martonné Csepregi Katalin voltak. A szekcióban hét előadást hallhattunk, melyek felölelték a koraszülött szűrővizsgálatok, diabeteszes retinopátia, kancsalság kezelése és a műkönnyek alkalmazásának területeit.

A II. szekció üléselnökei Illés Angéla és Bódi Mónika voltak. A legújabb vizsgáló eljárások szerepeltek az előadásokban a műlencse tervezéstől a látótér vizsgálatokig.

A III. szekció előadásai a szemészeti műtő témakörét dolgozták fel. Ebben a szekcióban Bauman Jánosné és Biczó Klára elnökölt.

A IV. szekció új műtéti eljárásokkal ismertette meg a kongresszus résztvevőit. Az elnöki teendőket Fekete Olga és Varga Szilvia látták el.

Az V. szekció Dr.Elek Ilona moderátor vezényletével egy kerekasztal megbeszélés volt a szemészeti szakdolgozókat érintő aktuális témákról. A kerekasztal résztvevői Prof.Dr.Facskó Andrea, Dr.Vámosi Péter, Irinyi Tamás, Fenesi Teréz és Nagyné Szőke Erzsébet voltak. Nagyon sok aktuális probléma felszínre került, többek között a szakdolgozók munkakörébe nem tartozó feladatokról, bérekről, szakdolgozói létszámhiányról.

Az este jó hangulatú bankettal zárult, melyen a résztvevők megidézték a szegedi boszorkányok világát. A Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Jósa András Kórház és Az Uzsoki Utcai Kórház csapatai fergeteges műsorral szórakoztatta a résztvevőket.

A Kongresszus utolsó napján még három szekcióban hallgathattunk színvonalas előadásokat. A VI. szekciót Tóthné Kószó Magdolna és Fekete Beáta vezette. Az osztályos feladatokhoz tartozó témákban hangzott el hat előadás.

A VII. szekcióban László Andrea és Laki Árpádné üléselnökök a kiégés megelőzéséről, ápoló hallgatók gyakorlati oktatásáról és az innovatív technológiákról szóló előadásokat és azok vitáit vezényelték le.

A VIII. szekcióban Fenesi Teréz elnökletével a posztereket kiállítók számolhattak be tudományos munkájukról néhány percben.

A Kongresszus zárása előtt kisorsolásra kerültek a kiállítók által felajánlott értékes ajándékok, valamint sor került a szakmai teszt megírására is.

Az egyesület elnöke megköszönte Szeged városának és a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának a szíves fogadtatást és a kongresszus szervezéséhez nyújtott segítséget. A kongresszust támogató cégek oklevelet vehettek át. Sor került az egyesület kongresszusi vándorserlegének átadására.

Az egyesület minden tagját és a szemészet bármely területén dolgozó munkatársát sok szeretettel várja a XII. SHAO Kongresszusra Debrecen városa!

Nagyné Szőke Erzsébet
SHAO elnök


Képgaléria