Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete

SHAO XII. Debrecen

A Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete 2019. június 20-22 között. Debrecenben, a Kölcsey Központban tartotta XII. Kongresszusát.

A kongresszusra 403 résztvevő regisztrált be. A kongresszus három napja alatt 44 előadás hangzott el. Az előadók és üléselnökök köszönő oklevelet és ajándékot kaptak munkájuk elismeréseként. A kongresszus szakmai teszt írásával zárul, melynek leadása után mindenki megkapta a 20 kredit pontról szóló igazolást.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Prof.Dr.Berényi Ervin egyetemi tanár a Debreceni Egyetem Klinikai Közpint elnöke és Dr.Lampé Zsolt a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója. Köszöntötte a résztvevőket Babonits Tamásné a MESZK alelnöke, Gál Mária a Debreceni Egyetem Klinika Központ ápolási és szakdolgozói alelnöke, valamint Dr.Elek Ilona osztályvezető főorvos, a SHAO tiszteletbeli elnöke. Nagyné Szőke Erzsébet az egyesület elnöke nyitotta meg a kongresszust, melyen a sajtó képviselői is megjelentek.

A Plenáris Ülésen hét előadás hangzott el, a négy egyetemi szemészeti klinika igazgatói által, valamint a SHIOL elnökének, a MESZK alelnökének és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház osztályvezető főorvosának előadásait is meghallgathatták a résztvevők. Az üléselnöki feladatokat Prof.Dr.Berta András, Nagyné Szőke Erzsébet, Dr.Sohajda Zoltán és Maginé Kórizs Judit látták el.

Az esti fogadás orgonakoncerttel kezdődött a Debreceni Református Nagytemplomban. Sárosi Dániel orgonaművész előadásában hallgathatott meg csodálatos műveket a közönség. Itt került sor a SHAO Díjak átadására is, melyeket a díj alapítója Szőke László, az OPC Kft. ügyvezető igazgatója és Nagyné Szőke Erzsébet egyesület elnök adott át. Díjban részesültek: Szekresené Ficzere Ágnes, Dr.Oszlánczi Gáborné, Laki Árpádné és Vigmond Józsefné. A díjak átadása után Erdős Fruzsina koncertjével zárult a fogadás kulturális része.

A kongresszus második napján Vargáné Ríz Adrienn és Vezendi Andrea üléselnökök vezették le az első szekciót, melyben hét előadás hangzott el. Az előadók az ápolással kapcsolatos problémákat, szervezési feladatokat. különleges eseteket dolgoztak fel.

A második szekcióban új műtéti technikákról hallhattunk előadásokat. Ennek a szekciónak Fekete Olga és Németh Attila volt az üléselnöke.

A harmadik szekciót Dr.Bedő Tiborné és Tóth Lászlóné vezette. a szemészeti szakrendeléseken folyó munkáról számoltak be az előadók.

A negyedik szekció a tórikus műlencse beültetés köré szerveződött, az üléselnökök Biczó Klára és Oroszné Vígh Beatrix vezetésével.

A pénteki napon került még sor egy kerekasztal megbeszélésre a társadalombiztosítási finanszírozás alá került tórikus lencsék beültetéséről. A kerekasztal szakértői Dr.Vámosi Péter a SHIOL elnöke, Dr.Szalczer Lajos főorvos és Fenesi Teréz műtővezető voltak. A megbeszélés moderátori feladatait Prof.Dr.Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár látta el.

A tudományos program után lehetősége volt a résztvevőknek városnézésre kisvonattal és a Munkácsy Trilógia megtekintésére a Déri Múzeumban.

A péntek estét egy fergeteges bankett program zárta, melynek keretében megidéztük a debreceni nagyvásárok hangulatát. A nagyterem előtt az ORT-IKI Báb és Utcaszínház gólyalábasai szórakoztatták a jelmezbe öltözött résztvevőket. A színpadon Béke Csaba és Béke Jakab idézett középkori hangulatot dudával, dobokkal. A bátrabbakat még egy körtáncra is megtanították. Nagy sikere volt a jelmezversenynek, ötletesebbnél ötletesebb öltözetekben vonultak végig a színpadon a versenyzők. A jelmezverseny után az Uzsoki Kórház, A Zalaegerszegi Megyei Kórház, a Nyíregyházi Jósa András Kórház és Debreceni Egyetem Szemklinika csapatai szórakoztatták vidám produkciókkal a nagyközönséget. Egy fergeteges népitáncos bemutató után hajnalig szolgáltatta a Csábeat zenekar a táncolóknak a zenét.

A szombati napon Vida Katalin és Mészárosné Pintér Katalin vezették le a klinikai vizsgálatok problémakörét bemutató hatodik szekciót.

A hetedik szekcióban műtéti technikák kerültek napirendre. Az üléselnöki feladatokat Novák Andrea és Vajnai Mária látták el.

A nyolcadik poszter szekciót Fenesi Teréz, egyesületünk alelnöke vezette le, ami után sor került a tesztírásra is.

Ebben az évben is nagy sikere volt a kiállítói útlevélnek. A kongresszus résztvevőinek többsége végig látogatta az összes szakmai kiállítót, akik ezt aláírással, pecséttel igazolták. Az összes aláírást begyűjtők között tombolasorsolást tartottunk, melyen a kiállítók által felajánlott értékes ajándékokat lehetett nyerni.

Az egyesület elnöke megköszönte a kongresszus szervezésében, lebonyolításában közreműködők önzetlen segítségét. A kongresszus résztvevőit, az egyesület tagjait arra bíztatta, hogy tegyenek javaslatokat a XIII. SHAO kongresszus helyszínére!

Remélhetőleg sok-sok szakmai tapasztalattal és élménnyel gazdagabban utaztak haza a kongresszus résztvevői! Debrecen köszöni, hogy a kollégák elfogadták a meghívást és vendégek voltak városunkban erre a csodálatos három napra!

Debrecen, 2019. 08. 07.

Nagyné Szőke Erzsébet


Képgaléria