Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete

SHAO XIII. Tapolca

A Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesület 2023. június 7-9. között Tapolcán tartotta XIII. Kongresszusát.

Négy év után nagy örömmel és lelkesedéssel szerveztük meg egyesületünk kongresszusát, melynek helyszínéül a Hunguest Hotel Pelion szolgált. Egy helyszínen tudtuk a tudományos programot és a közösségi eseményeket is lebonyolítani, ezáltal lehetősége volt az ország különböző tájáról érkező kollégáknak minél több időt együtt tölteni.

A kongresszusra 263-an regisztráltak, elhangzott 35 előadás és 2 szimpózium.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Prof.Dr.Nagy Zoltán Zsolt a Magyar Szemorvostársaság elnöke, Dr.Németh Gábor a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti társaság elnöke, Dr.Elek Ilona egyesületünk alapító elnöke. A kongresszust Nagyné Szőke Erzsébet egyesület elnök nyitotta meg.

A Plenáris Ülésen előadások hangzottak el a négy egyetemi szemészeti klinika igazgatójának valamint a SHIOL elnökének tolmácsolásában. A Plenáris Ülésen szakdolgozókat is felkértünk előadásaik bemutatására. Meghallgattuk Bódi Mónika, Joó Edina, Nemeczné Patyi Gabriella, Novák Andrea és Nagyné Szőke Erzsébet prezentációját.

A kongresszus résztvevőit kisvonatos városnézésre invitáltuk a szakmai program végén.

A fogadás a SHAO Díjátadó ünnepséggel kezdődött. A díjakat az egyesület elnöke és Kitipov János az OPC Kft. ügyvezető igazgatója adták át. 2020. évi SHAO Díjban részesült Petneházi Erika Éva. A 2021. évi díjat posztumusz Szőke László kapta. A 2022. évi díj tulajdonosa Szabó Imréné, a 2023. évi díj nyertese Hódossyné Kemenczei Ágnes lett.

Meglepetés műsorral is kedveskedtünk a résztvevőknek. Holcz Gábor bűvész meglepő, különleges mutatványaival szórakoztatta a közönséget.

A kongresszus második napján Joó Edina és Nemeczné Patyi Gabriella üléselnökök vezetésével szemészeti gyógyszeres therápiákkal kapcsolatos előadásokat és a rövidlátó gyerekek gondozásáról szóló előadásokat hallgathattunk az első szekcióban.

A második szekcióban szemészeti diagnosztikai előadások hangzottak el. Az üléselnökök Bódi Mónika és Gyihorné Kurta Andrea voltak.

Az Alcon Hungária Kft. és Medicontur Kft. Szimpóziumával folytatódott a tudományos program.

A harmadik szekció Fenesi Teréz és Novák Andrea elnökletével a szemészeti műtétek legújabb eredményeivel foglalkozott.

Maginé Kórizs Judit és Hódossyné Kemenczei Ágnes vezették le a negyedik szekciót, melyben előadások hangzottak el az ápolói munka kihívásairól.

Ezen a napon tartottuk meg az egyesület éves Közgyűlést, melyen a 2022. évi szakmai és gazdasági beszámolók elfogadása után választásra került sor. Az egyesület Alapszabálya szerint az ötéves vezetői ciklusát letöltő elnökség és Felügyelő Bizottság leköszönt és új vezetőséget, Felügyelő Bizottságot választott a Közgyűlés.

A bankettet immár hagyományosan tematikus programnak szerveztük. Karibi hangulatot varázsoltunk a hotel Fórum termébe. Nagyon sokan öltöztek ötletes jelmezekbe, de akik otthon hagyták jelmezeiket, azok is hamar bevonódtak a karibi hangulatba az ajándékba kapott virágfüzérekkel.  A bátrabbak jelmezversenyen is megmérették magukat. És ezen az estén is voltak kollégák, akik műsorral készültek a többiek szórakoztatására. Műsort adott a zalaegerszegi és szombathelyi kórházak közös csapata valamint a Debreceni Egyetem csapata. Cseke István főorvos úr is készült meglepetés produkcióval.

A kongresszus zárásaként tesztírásra került sor. A tesztet, már szintén hagyományosan Fenesi Teréz állította össze. A kitöltött tesztek leadása után a résztvevők megkapták a 19 kredit pontról szóló igazolást.

Hazautazás előtt még lehetőség volt egy kis városnézésre, baráti beszélgetésekre.

Remélhetőleg ez a kongresszus is sok hasznos ismeretet adott és újabb élményekkel lettek gazdagabbak a résztvevők.

Az egyesület leköszönő elnöke köszöni azt a csodálatos időszakot, amit együtt tölthetett az ország szemészeti szakdolgozóival, egyesületünk tagjainak nagy családjával!

Az új elnökségnek sok sikert, kitartást és hasonlóan élményekben és sikerekben gazdag éveket kíván!

Nagyné Szőke Erzsébet
SHAO elnök


Képgaléria