Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete

Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szemészeti Osztály

Osztályunk működése 1940-re tekint vissza.

Dr. Győrffy Sándor főorvos vezetésével 20 ággyal kezdte meg működését.
A szemészek közül elsőként kapta meg a Munka Érdemrend kitüntetést, a trachoma felszámolásáért, amit népbetegségként tartottak számon.

1976-ban a Szemészeti osztály vezetője Dr. Sallai Sándor lett, aki mind a diagnosztikai, mind a terápiás eljárások területén nagy változást hozott az osztály életében. Kiterjesztette az ambuláns betegellátást, megszervezte a glaukóma gondozást.

1992-ben került az osztály élére Dr. Szalczer Lajos Főorvos Úr. 34-es ágylétszámmal folyt a gyógyítás.

1996-tól, új műtőben dolgozhattunk, amely két műtőhelyiségből állt. A technikai felszereltségünk magas színvonala, a mikrosebészeti technika megjelenése lehetővé tette, hogy a szürkehályog műtéteket lencsebeültetéssel meg tudtuk oldani.
Az országban elsők között alkalmazott phacoemulsificatios technikát a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság kongresszusain is bemutathattuk.
A társaság felkérésére osztályunk élő szemsebészeti közvetítéseket szervezett.
1999 óta 12 alkalommal volt lehetőségünk erre.

Osztályunk jelenleg 15 ággyal működik.
Szakrendelésinken külön rendelés fogadja a felnőtt és a gyermek pácienseket, a cukorbetegségben, a zöld hályogban és a szemfenéki ideghártya sorvadásban szenvedő betegeket is.

Osztályunk 12 orvossal, 31 szakdolgozóval végzi munkáját.

Szakmai munkán túl, az osztályunk dolgozói sikeresen vesznek részt Intézményen kívüli programokon is. „Sas-szem” főzőcsapatunk kórházunk Juniálisán sok finomsággal készülnek, versenyeznek.
Minden évben többször szervezünk osztályos partikat, születésnapokkal, jubileumokkal, „csak úgy” alkalmakkal összefűzve. Főnővérünk félévente délutáni továbbképzéssel bővíti tudásunkat, ahova előadóként kórházunk más szakterületén dolgozó orvosokat, asszisztenseket hív meg.

Érdekesebb, ha mindezeket képekben is megmutatjuk…